Piątek, 24 II 2017 r.
Nr 33/2017 (2163)
indeks alfabetyczny |
A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  Ł  M  N  O  P  R  S  Ś  T  U  W  V  Z  Ź  Ż 
wydanie z wybranego dnia | najczęściej czytane | najlepiej oceniane | zmień rozmiar czcionki | terminy i wydarzenia | kanał RSS
 


14 czerwca 2010 r.

Ile płacimy za mięso i wędliny: styczeń – czerwiec 2010

Na początku roku obserwowaliśmy spadek cen drobiu i wieprzowiny. Czy tendencja ta utrzymała się również w ostatnim miesiącu drugiego kwartału? Porównanie cen ze stycznia i czerwca prezentujemy poniżej.

Uwaga: artykuł który czytasz ma ponad 3 miesiące.

R E K L A M A

Jakie tendencje cenowe dominują w ostatnim miesiącu pierwszego półrocza 2010 roku? W porównaniu ze styczniem w czerwcu znacząco podrożało mięso drobiowe (kurczak, udko z kurczaka – wzrost ceny o około 30 proc.). Mniej niż pół roku temu płacimy obecnie za żeberka wieprzowe i schab. Ceny wołowiny utrzymały się na poziomie ze stycznia. W grupie wędlin więcej niż na początku roku kosztują m.in. polędwica sopocka, baleron i kiełbasa śląska.

W skali roku nieznacznie potaniało mięso wieprzowe. Droższe w czerwcu br. niż rok temu są wędliny oraz mięso drobiowe.

Jakie są prognozy na drugą połowę 2010 roku? Na początku czerwca Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) opublikowała kolejny numer wydawanego dwa razy w roku biuletynu „Food Outlook”, w którym prognozuje możliwość wzrostu światowej produkcji mięsa drobiowego i wieprzowiny oraz stagnację w produkcji wołowiny.

„Po 2009 roku, kiedy po raz pierwszy od wielu lat produkcja drobiu na świecie prawie nie wzrosła, w roku bieżącym spodziewany jest 3-procentowy wzrost do niespełna 95 mln ton napędzany przez rosnący popyt i spadek światowych cen pasz, w tym szczególnie kukurydzy. Prognozuje się, że produkcja w Stanach Zjednoczonych, może wzrosnąć o 2 proc., a w UE o 0,5 proc. Duży wzrost oczekiwany jest w Azji, w Ameryce Południowej i w Rosji.

W 2010 roku produkcja trzody chlewnej może wzrosnąć o 1,5 proc. do 108 mln ton. W Chinach, gdzie wytwarza się połowę światowej wieprzowiny, oczekuje się produkcji o 3 proc. wyższej niż w ubiegłym roku. UE, która jest drugim największym producentem, może doświadczyć 2-procentowego wzrostu.” (źródło: portalspozywczy.pl)

Poniżej w tabeli zestawione zostały styczniowe i czerwcowe ceny wybranych mięs i wędlin dostępnych w sklepie osiedlowym.

SKLEP OSIEDLOWY
PRODUKT (za 1 kg)
CENA
STYCZEŃ 2010
CENA
CZERWIEC 2010
RÓŻNICA
CENY
WZROST (+)
SPADEK (–)
kurczak 5,60 zł 7,30 zł +30%
filet z kurczaka 15,90 zł 16,50 zł +4%
udko z kurczaka 5,50 zł 7,20 zł +31%
karkówka (z kością) 11,80 zł 11,80 zł 0%
łopatka (z kością) 10,90 zł 10,90 zł 0%
schab (bez kości) 18,90 zł 18,50 zł -2%
żeberka wieprzowe 12,90 zł 12,50 zł -3%
wołowina na rosół 17,50 zł 17,50 zł 0%
wołowe na pieczeń 22,90 zł 22,90 zł 0%
mięso mielone (wołowo-wieprzowe) 12,80 zł 12,40 zł -3%
udziec cielęcy 42,80 zł 42,80 zł 0%
kiełbasa śląska 16,10 zł 17,10 zł +6%
parówki grube 11,40 zł 11,40 zł 0%
parówki cienkie (winerki) 11,30 zł 11,30 zł 0%
frankfurterki 20,20 zł 20,50 zł +1%
szynka gotowana 22,00 zł 21,40 zł -3%
szynka konserwowa 16,80 zł 16,80 zł 0%
polędwica sopocka 20,50 zł 25,30 zł +23%
baleron 18,80 zł 19,80 zł +5%
boczek wędzony surowy (bez kości) 18,20 zł 18,20 zł 0%


Jak kształtują się czerwcowe ceny w perspektywie dwóch lat? I jak zmieniły się ceny w porównaniu z majem 2009 r.? Dane prezentuję w tabelce.

SKLEP OSIEDLOWY
PRODUKT (za 1 kg)
CENA
CZERWIEC 2008
CENA
MAJ 2009
CENA
CZERWIEC 2010
kurczak 6,30 zł 7,20 zł 7,30 zł
filet z kurczaka 15,90 zł 15,90 zł 16,50 zł
udko z kurczaka 6,10 zł 7,10 zł 7,20 zł
karkówka (z kością) 11,40 zł 15,90 zł 11,80 zł
łopatka (z kością) 11,90 zł 10,20 zł 10,90 zł
schab (bez kości) 19,90 zł 21,40 zł 18,50 zł
żeberka wieprzowe 11,90 zł 12,80 zł 12,50 zł
wołowina na rosół 10,90 zł 12,30 zł 12,40 zł
wołowe na pieczeń 20,70 zł 22,90 zł 22,90 zł
mięso mielone (wołowo-wieprzowe) 10,80 zł 12,40 zł 12,60 zł
udziec cielęcy 39,20 zł 39,70 zł 42,80 zł
kiełbasa śląska 16,10 zł 16,60 zł 17,10 zł
parówki grube 10,50 zł 11,20 zł 11,40 zł
parówki cienkie (winerki) 10,40 zł 11,10 zł 11,30 zł
frankfurterki 19,50 zł 20,00 zł 20,50 zł
szynka gotowana 20,20 zł 21,10 zł 21,40 zł
szynka konserwowa 16,20 zł 18,60 zł 16,80 zł
polędwica sopocka 24,10 zł 25,00 zł 25,30 zł
baleron 18,10 zł 18,80 zł 19,80 zł
boczek wędzony surowy (bez kości)
12,90 zł 18,30 zł 18,20 zł


M.S.



Copyright © TaxNet Sp. z o.o. w Tychach