Piątek, 24 II 2017 r.
Nr 33/2017 (2163)
indeks alfabetyczny |
A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  Ł  M  N  O  P  R  S  Ś  T  U  W  V  Z  Ź  Ż 
wydanie z wybranego dnia | najczęściej czytane | najlepiej oceniane | zmień rozmiar czcionki | terminy i wydarzenia | kanał RSS
 

Ż / żywność - (69) 

  • 21 lutego 2011 r.
    PE o cenach żywności
    Potrzebne jest podjęcie natychmiastowych działań, m.in. wzmocnienie Wspólnej Polityki Rolnej, w celu zwalczania manipulacji cenami żywności i utrzymania produkcji w Unii Europejskiej - uznał Parlament Europejski. Europosłowie chcą też ograniczenia obrotu finansowymi instrumentami pochodnymi związanymi z podstawowymi towarami żywnościowymi do inwestorów, którzy są bezpośrednio związani z rynkami rolnymi.  
  • 1 lipca 2010 r.
    Ile płacimy za owoce i warzywa: styczeń – czerwiec 2010
    Z danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że w okresie styczeń – maj ceny żywności wzrosły o 2,9 proc. Jakie zmiany i tendencje cenowe zaobserwowaliśmy na rynku owoców i warzyw w ostatnim miesiącu pierwszego półrocza 2010 roku?
  • 25 lutego 2010 r.
    Unijna żywność z europejskim znakiem jakości
    Na opakowania produktów żywnościowych pochodzących wyłącznie z unijnych hodowli i upraw może niedługo trafić europejski znak jakości. Posłowie z komisji rolnictwa Parlamentu Europejskiego poparli pomysł wprowadzenia znaku, który pozwoli producentom pokazać, że ich wyroby spełniają wysokie europejskie standardy jakości i bezpieczeństwa żywności.
  • 29 stycznia 2010 r.
    Ile płacimy za żywność: listopad 2009 – styczeń 2010
    W grudniu 2009 r. ceny żywności były o 0,5 proc. wyższe niż w listopadzie, a w porównaniu z grudniem 2008 r. wzrosły o 3,3 proc. Najbardziej podrożały: masło, jaja, ryby i miód. Na skutek wysokich zbiorów zbóż i spadków ich cen obniżyły się ceny mąki. Potaniały też oleje roślinne – podał Główny Urząd Statystyczny. Jakie zmiany przyniósł styczeń 2010 r.?
  • 29 stycznia 2010 r.
    Ile płacimy za owoce i warzywa: listopad 2009 – styczeń 2010
    Jak wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego, w grudniu 2009 r. w ujęciu rocznym ceny owoców wzrosły o 4,9 proc. Tańsze (o 0,2 proc.) niż przed rokiem były natomiast warzywa. Jak ceny owoców i warzyw kształtowały się w styczniu 2010 r.?
  • 28 stycznia 2010 r.
    Ile płacimy za mięso i wędliny: listopad 2009 – styczeń 2010
    W grudniu 2009 r. ceny mięsa w ujęciu rocznym wzrosły o 5,4 proc. Najbardziej podrożała wołowina, najmniej – mięso wieprzowe. Wzrost cen mięsa wpłynął na dynamikę cen wędlin, za które płacono o 6,3 proc. więcej niż przed rokiem – podał Główny Urząd Statystyczny w comiesięcznym komunikacie. Jakie tendencje cenowe dominowały w styczniu 2010 r.?
  • 11 grudnia 2009 r.
    Ile płacimy za żywność: wrzesień – listopad 2009
    W październiku ceny żywności wzrosły o 0,3 proc. – poinformował Główny Urząd Statystyczny. Obok warzyw najbardziej podrożały tłuszcze zwierzęce, w tym masło o 4,4 proc. Więcej płaciliśmy za jaja (o 1,2 proc.), miód (o 1 proc.), sery dojrzewające i topione (o 0,9 proc.) oraz czekoladę (o 0,4 proc.). Zgodnie z danymi GUS od maja br. notuje się obniżanie cen cukru, który w październiku kosztował o 1,3 proc. mniej niż we wrześniu. Potaniały także mąka i woda mineralna. Jakie tendencje cenowe dominowały w listopadzie?
  • 11 grudnia 2009 r.
    Ile płacimy za owoce i warzywa: wrzesień – listopad 2009
    W październiku w porównaniu z wrześniem warzywa podrożały o 5,5 proc., owoce – o 1,4 proc. – podał Główny Urząd Statystyczny w comiesięcznym komunikacie o wskaźnikach cen towarów i usług konsumpcyjnych. Co przyniósł listopad?
  • 9 grudnia 2009 r.
    Ile płacimy za mięso i wędliny: wrzesień – listopad 2009
      Jak wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego, w październiku utrzymał się obserwowany od lipca 2009 r. spadek cen drobiu. W porównaniu z wrześniem za mięso drobiowe konsumenci płacili o 4 proc. mniej niż miesiąc wcześniej. Tańsze było również mięso wieprzowe (o 1,9 proc.). Jakie były ceny mięsa i wędlin w listopadzie?
  • 7 października 2009 r.
    Ile płacimy za żywność: sierpień – wrzesień 2009
    Sierpień był trzecim z kolei miesiącem, w którym obniżyły się ceny żywności – poinformował Główny Urząd Statystyczny. Potaniały: cukier (o 2,6 proc.), mąka (o 0,5 proc.), oleje roślinne (o 0,4 proc.), sery (o 0,3 proc.) i mleko (o 0,2 proc.). Droższe niż w lipcu były m.in. ryby (o 0,4 proc.), masło (o 0,7 proc.) i czekolada (o 1 proc.). Co przyniósł wrzesień?
  • 6 października 2009 r.
    Ile płacimy za owoce i warzywa: sierpień – wrzesień 2009
    W sierpniu potaniały zarówno owoce (o 11,3 proc.), jak i warzywa (o 9,7 proc.) – poinformował Główny Urząd Statystyczny. Zdecydowały o tym czynniki sezonowe. We wrześniu tendencja spadkowa utrzymała się.
  • 2 października 2009 r.
    Ile płacimy za mięso i wędliny: sierpień – wrzesień 2009
    Z danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że w sierpniu w porównaniu z lipcem spadły ceny skupu podstawowych produktów rolnych. Mniej płacono za zboża, bydło, trzodę i drób. Podrożały natomiast wędliny (o 0,5 proc.). Co przyniósł wrzesień?
  • 23 września 2009 r.
    Liberalizacja ustawy o bezpieczeństwie żywności
    Niektóre firmy nie będą już musiały ubiegać się w powiatowych inspektoratach sanitarnych lub granicznych inspektoratach sanitarnych o tzw. zatwierdzenie dla rozpoczynanej działalności gospodarczej – przewiduje przyjęty przez rząd projekt nowelizacji ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
  • 15 września 2009 r.
    Ile płacimy za żywność: lipiec – sierpień 2009
    Lipiec był drugim z kolei miesiącem, w którym obniżyły się ceny żywności – poinformował Główny Urząd Statystyczny w comiesięcznym komunikacie. Największy spadek ceny (o 3 proc.), na skutek wzrostu podaży z importu, dotyczył cukru. Tańsze niż w czerwcu były też masło, mąka, jaja i sery. Podrożały wyroby cukiernicze, ryby oraz napoje bezalkoholowe. Jakie zmiany w cenach przyniósł sierpień?
  • 14 września 2009 r.
    Ile płacimy za owoce i warzywa: lipiec – sierpień 2009
    Jak wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego, w lipcu w porównaniu z czerwcem warzywa potaniały aż o 18,1 proc. Zdecydowały o tym czynniki sezonowe. Za owoce konsumenci płacili natomiast o 2,7 proc. więcej. Czy w sierpniu tendencje te utrzymały się?
  • 11 września 2009 r.
    Ile płacimy za mięso i wędliny: lipiec – sierpień 2009
    W lipcu w porównaniu z czerwcem 2009 r. ceny mięsa wzrosły o 1 proc. Przyczyniła się do tego m.in. niska podaż trzody chlewnej na rynku krajowym – poinformował Główny Urząd Statystyczny w comiesięcznym komunikacie o wskaźnikach cen towarów i usług konsumpcyjnych. Jakie tendencje cenowe dominowały w sierpniu?
  • 25 sierpnia 2009 r.
    Resort rolnictwa chce monitorowania cen żywności
    Ministerstwo Rolnictwa postuluje powołanie międzyresortowego zespołu do spraw monitorowania działań podmiotów zaangażowanych w handel żywnością. Jednocześnie resort zaprzecza zarzutom, że zmierza do tego, by urzędnicy trzech ministerstw i UOKiK wchodzili do sklepów i badali czy ceny sprzedawanych produktów nie są za wysokie. Minister Marek Sawicki przekonuje, że wprowadzenie pewnych form monitoringu zalecono w rezolucji Parlamentu Europejskiego, na taką potrzebę wskazywała też Komisja Europejska.
  • 10 sierpnia 2009 r.
    Ile płacimy za mięso i wędliny: maj – lipiec 2009
    Jak podał Główny Urząd Statystyczny, czerwiec był czwartym z kolei miesiącem, w którym wzrosły ceny mięsa (o 1,2 proc.) i wędlin (o 0,6 proc.). Najmocniej – o 3,9 proc. – podrożał drób. Więcej płaciliśmy również za wołowinę (o 0,9 proc.), cielęcinę (o 0,6 proc.) oraz wieprzowinę (o 0,5 proc.). Jak kształtowały się ceny w grupie mięs i wędlin w lipcu?
  • 20 lipca 2009 r.
    Ile płacimy za żywność: maj – czerwiec 2009
    Czerwiec – jak poinformował Główny Urząd Statystyczny (GUS) – był pierwszym miesiącem 2009 roku, w którym obniżyły się ceny żywności. Najbardziej potaniały owoce i warzywa, o czym zdecydowały czynniki sezonowe. Mniej kosztowały też m.in. jajka, mleko i cukier. Droższe niż w maju było mięso. W górę poszły ceny wędlin.
  • 13 lipca 2009 r.
    Ile płacimy za owoce i warzywa: maj – czerwiec 2009
    Według Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ) w sezonie 2009/2010 zbiory owoców i warzyw będą niższe niż przed rokiem. To sprawi, że ich ceny już wkrótce zaczną rosnąć. Jak kształtowały się ceny na koniec II kwartału br.?
  • 26 czerwca 2009 r.
    Ile płacimy za żywność: kwiecień – maj 2009
    W maju ceny żywności wzrosły o 0,7 proc. – poinformował Główny Urząd Statystyczny. Najbardziej – o 8 proc. – podrożały owoce. W górę poszły też ceny ryżu (o 1,3 proc.), ryb i jaj (po 1,1 proc.) oraz masła (o 0,8 proc.). Jak kształtowały się ceny w sklepie osiedlowym? Zapraszam do lektury comiesięcznego raportu dotyczącego cen żywności.
  • 25 czerwca 2009 r.
    Ile płacimy za owoce i warzywa: kwiecień – maj 2009
    W porównaniu z kwietniem w maju ceny owoców wzrosły aż o 8 proc. – podał Główny Urząd Statystyczny. O 0,7 proc. niższe niż przed miesiącem były natomiast ceny warzyw.
  • 24 czerwca 2009 r.
    Ile płacimy za mięso i wędliny: kwiecień – maj 2009
    Jak podał Główny Urząd Statystyczny, maj był trzecim z kolei miesiącem wzrostu cen mięsa. Za mięso płacono o 0,4 proc. więcej niż w kwietniu. O 1,3 proc. wyższe w porównaniu z ubiegłym miesiącem były ceny mięsa cielęcego, o 0,8 proc. – ceny mięsa wieprzowego i wołowego. Więcej o 1,2 proc. kosztowały też wędliny.
  • 1 czerwca 2009 r.
    Miejsce uprawy na etykiecie
    UE rozważa rozszerzenie zakresu stosowania etykiet artykułów spożywczych, tak aby obejmowały one również informację o miejscu pochodzenia produktu rolnego. Projekt ten jest rezultatem unijnych konsultacji na temat bezpieczeństwa żywności. Wynika z nich, że rolnicy, producenci i konsumenci domagają się powszechniejszego stosowania zasady podawania miejsca uprawy rolnej.
  • 23 kwietnia 2009 r.
    Ile płacimy za mięso i wędliny: luty – kwiecień 2009
    Kwiecień nie przyniósł drastycznych zmian w cenach mięs i wędlin. Nieznacznie podrożała wieprzowina. Więcej niż w lutym płaciliśmy także za wołowinę. W ujęciu rocznym w górę poszły ceny wszystkich produktów z badanej grupy, najbardziej – mięso drobiowe i wołowe.
  • 22 kwietnia 2009 r.
    Ile płacimy za żywność: luty – kwiecień 2009
    W marcu ceny żywności wzrosły o 2 proc. – informuje Główny Urząd Statystyczny. Podrożał cukier (o 12,8 proc.), jaja (o 3,3 proc.), soki (o 0,4 proc.) oraz kawa i herbata (po 0,3 proc.). Czy kwiecień przyniósł zmiany na rynku żywności? Jak kształtują się ceny na początku II kwartału br.?
  • 21 kwietnia 2009 r.
    Ile płacimy za owoce i warzywa: luty – kwiecień 2009
    W kwietniu podrożały owoce. Znacznie więcej w porównaniu z lutym płaciliśmy m.in. za cytrusy. W górę poszły też ceny niektórych warzyw, najwięcej – ceny marchwi i selera. Najwyższy spadek odnotowały ogórki i sałata.
  • 3 marca 2009 r.
    Ile płacimy za żywność: styczeń – luty 2009
    Na rynku produktów żywnościowych ceny większości towarów w lutym utrzymały się na poziomie zbliżonym do tego sprzed miesiąca. Podrożały ryby, ryż oraz cukier. Więcej niż w styczniu płaciliśmy także za soki.
  • 3 marca 2009 r.
    Ile płacimy za owoce i warzywa: styczeń – luty 2009
    Luty 2009 r. przyniósł wzrost cen większości owoców. Ceny warzyw poza kilkoma wyjątkami utrzymały się na poziomie sprzed miesiąca.
  • 2 marca 2009 r.
    Ile płacimy za mięso i wędliny: styczeń – luty 2009
    Jak wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego, w styczniu 2009 r. w porównaniu z grudniem 2008 r. więcej płaciliśmy za wszystkie produkty z grupy mięs i wędlin. W cenach lutowych tendencja wzrostowa utrzymała się.
« poprzednia[ 1 ] . [ 2 ] . [ 3 ]następna »

Copyright © TaxNet Sp. z o.o. w Tychach