Piątek, 20 X 2017 r.
Nr 168/2017 (2298)
indeks alfabetyczny |
A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  Ł  M  N  O  P  R  S  Ś  T  U  W  V  Z  Ź  Ż 
wydanie z wybranego dnia | najczęściej czytane | najlepiej oceniane | zmień rozmiar czcionki | terminy i wydarzenia | kanał RSS
 


15 marca 2017 r.

Kontrola bezpieczeństwa żywności na nowych zasadach?

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi rozważa zmiany dotyczące kontroli bezpieczeństwa żywności. W resorcie trwają prace nad dwoma projektami ustaw, które zakładają przede wszystkim połączenie obecnych instytucji w jedną Państwową Inspekcję Bezpieczeństwa Żywności (PIBW). Planowane zmiany krytyczne oceniają związkowcy z NSZZ „Solidarność”.

Uwaga: artykuł który czytasz ma ponad 3 miesiące.

R E K L A M A

W projektach przewidziano utworzenie PIBW, która miałaby powstać w efekcie połączenia działających obecnie: Państwowej Inspekcji Weterynaryjnej (PIW), Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa (PIORiN), Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS), a także części Państwowej Inspekcji Sanitarnej (PIS) oraz Inspekcji Handlowej (IH). Deklarowanym celem jest konsolidacja nadzoru nad bezpieczeństwem żywności.

Planowane zmiany negatywnie ocenia NSZZ „Solidarność”, według której reforma będzie skutkować pogorszeniem standardów kontroli i tym samym wzrostem zagrożenia dla zdrowia Polaków.

– Po powołaniu Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności większość zadań wykonywanych obecnie przez PIS zostałoby przekazane wyszczególnionej grupie lekarzy weterynarii. Innymi słowy, weterynarze kontrolowaliby żywność, którą kupujemy w sklepach – komentuje Piotr Kaczmarczyk z branżowej sekcji NSZZ „Solidarność”.

Jak wskazuje Kaczmarczyk, uwagi do projektu zgłaszali w ostatnich miesiącach nie tylko związkowcy, lecz także Ministerstwo Zdrowia. Resort rolnictwa nie uwzględnił ich jednak w trakcie prac nad projektami.

mp



Copyright © TaxNet Sp. z o.o. w Tychach